Absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București secția Artă Sacră, Augustin Matei este mai mult decât designer de ceasuri și artist bijutier. Este un colecționar al timpului. În mâinile lui timpul se dilată sau se contractă, timpul înseamnă amintiri, fragmente din ceea ce îi definesc propriul eu sau al celor care poartă ceasurile lui. Amintiri vechi, valori sau pasiuni sunt readuse la viață prin imaginile gravate / pictate pe cadranele ceasurilor de lux. Totodată timpul este ridicat la rang de artă. Fiecare exemplar este creat manual folosind metale prețioase, sticlă de safir, pietre semi-prețioase, uneori meteoriți de pe lună sau chiar moaște.
La început a fost designer de grădini însă o întâmplare din viață a produs declicul pentru a deveni designer de ceasuri. Augustin îți amintește cum după achiziționarea unui ceas replică din China a hotărât că vrea mai mult, să nu se mai mintă. Astfel după 4 ani de studiu și zeci de cadrane nereușite, apare în sfârșit primul ceas.
Revenind la o veche pasiune, bijuteria contemporană, și-a completat studiile la Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană, și a creat brand-ul Ingrid Jewelry, în stil minimalist, într-o antagonie perfectă cu brand-ul Augustin Watches.
AnaMaria Kovalciuc: Cum era Augustin Matei copilul?
Ce vise și așteptări aveai de la viață?
Augustin Matei: Maturizarea mea artistică a însemnat să-mi pot recâștiga seriozitatea pe care o aveam la joacă când eram copil …. Augustin copilul … până la un anumit punct era destul de asemănător cu ceilalți copiii. Doar că, din timp în timp cei din jurul meu observau diferențe. Spre exemplu, puteam să stau 2 zile în casă și să desenez, fără să mă intereseze altceva. Fie că era vacanță ori vreme bună eu stăteam și mă jucam desenând sau meșterind câte un arc cu săgeți pe la bunici. Nu aveam nici vise și nici așteptări speciale, ca orice copil trăiam clipa și tânjeam după joaca mea!
AMK: Când și cum ai descoperit că vrei
să devii singurul european care crează manual ceasuri unicat?
AM: Într-o zi, ca oricare altă zi … de marți, m-am gândit cum ar fi daca-ar fi… să fac un ceas. Iar de aici, a început nebunia. Mai greu la început, mai complex pe parcurs. Dar DA, știu foarte bine „să pierd vremea cu ceasurile !”
AMK: Care a fost primul ceas creat? Care este povestea lui?
AM: Primul ceas… pot spune că sunt de fapt 3 :)), eu așa
consider. Dar primul și primul ceas a avut pictat pe cadran ceva picturi
rupestre. Am zis eu, că dacă arta are un început, de acolo ar trebui să fie!
AMK: Care este muza ta creatoare când ia naștere un nou ceas de
lux?
AM: Nu am o muză specială, un ritual sau ceva incantații. Am cărți, albume de artă, idei unde aș putea să caut informațiile… oriunde privesc dau peste surse de inspirație. Muza dacă nu vine singură, o chem eu . Și simplul fapt că trăim poate fi o sursă de inspirație … nu?
AMK: Care a fost cea mai mare provocare de când ai început să creezi ceasuri?
AM: Să nu o dau în bară iremediabil.
AMK: Ești un ambasador al României în materie de ceasuri de
lux, cum te simți în această postură? Care a fost cea mai importantă
personalitate căreia i-ai făurit un ceas?
AM: Mă feresc să spun despre ceasurile mele că sunt bijuterii sau ceasuri de lux. Îmi place mai mult să spun că sunt niște expresii artistice. Acum și cu arta asta, e tare complicat. Trebuie să te recunoască cineva „autorizat” că faci artă. Cu modestie mărturisesc că nu mă consider un ambasador al României. Cea mai importantă personalitate ar fi Papa Francisc. Dar și mai importante sunt acele persoane despre care nu știm din media, acum ei poartă emoțiile trecutului într-un ceas al prezentului.
AMK: Dacă ai alege una din creațiile tale, care să îți fie ambasador, ceasul care vorbește despre omul Augustin Matei, care ar fi acela? De ce?
AM: E… aici e tare complicat. Greu să aleg unul, greu să aleg chiar și 3 :)) Poate aș alege ceva cu un cadran doar pictat, fără elemente metalice, micro-gravură, etc. Poate unul cu corăbii, nu știu să zic concret de ce anume. Îmi place mie liniștea pe care cred că o dă o corabie. Cu toate că ea săraca scârțâie din toate părțile, nu știu câtă liniște este…
AMK: Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește cariera de designer de ceasuri?
AM: Păi, artist fiind prin definiție nu am un plan pe 5 ani. Nu sunt un om de business, deci vorbim de un viitor apropiat sau poate neașteptat? Ar fi să creez 1,2 sau cine știe câte … „ceva cadrane” pentru ceasuri pendul. Apoi, mi-ar plăcea mult să restaurez niște pendule vechi… Dar astea sunt așa, pentru mine. Pentru ceasurile Augustin, nu m-am gândit, dar bună întrebarea!
Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.