Articole și interviuri

Alexandra Drăghici – exprimare prin abstract

Sanda Draghici




Sandra Drăghici este omul ce te încarcă cu good vibe, mereu plină de energie, misterioasă și veselă. Lucrările ei vorbesc despre lumea sinelui interior: calmul, efervescența, curiozitatea.

Până acum picturile erau expuse timid pe social media, însă pe data de 14 mai va expune pe simezele Nopții Designerilor (din programul Noaptea Muzeelor), ediția 2022.

un interviu de AnaMaria Kovalciuc (jurnalist independent)

AnaMaria Kovalciuc: Când ai început să îți dedici o parte din timp artelor frumoase și ce înseamnă pictura pentru tine?

Alexandra Drăghici: Dintotdeauna m-am gândit că, odată și odată mă voi apuca de pictură. Era și o glumă în casă și-n grupul de prieteni, când  spuneam mereu „eu când voi înceta activitatea profesională mă apuc de pictură” și tocmai s-a întâmplat în anul 2019.

Nu am început așa târziu, ca să mă țin de promisiune, ci pur și simplu  atunci a fost momentul meu.

Nu  există o vârstă pentru a pune în practică un hobby, trebuie să simți pur și simplu. Îmi place tot ce e frumos, tot ce e simplu și am considerat tot timpul că am ceva artistic în temperamentul meu. În copilărie eram foarte apreciată pentru felul cum desenam, cum scriam, cum îmi aranjam lucrurile, cum mă comportam.

F3

AMK: Cu ce te ocupi când nu faci pictură?

AD: Sunt de profesie economist,  manager de caz în asistență socială, poziție care îmi conferă oportunitatea de a îmi exercita compasiunea, altruismul și suportul pentru o categorie de oameni care necesită asistență atât operativă cât și empatică.

AMK: Ca artist plastic autodidact din ce surse ai învățat să stăpânești atât de bine această formă de exprimare?

AD: Înainte să mă apuc de pictură, am cumpărat un kit complet și am vizionat mii de clipuri și lecții de pictură abstractă pe Youtube.

Îmi place să pictez pe pânze mari întru-cât îmi stimulează creativitatea.

Când mă apuc de pictat simt o stare de bine, o relaxare pe care n-o pot explica. Nu mă gândesc la o temă, pentru mine este importanta prima culoare, ea mă stimulează să o adaug pe a doua și a treia îmi trasează o idee sau poate, mă duce direct în haosul de care am nevoie.

Câteodată nu înțeleg nimic din ce-mi apare pe pânză, mă îndepărtez, mai adaug ceva, sau mai corectez și dintr-o dată se conturează o poveste.

Deseori, mă gândesc dacă cei care privesc lucrările mele văd aceeași poveste și chiar dacă nu este așa, sunt fericită dacă ei găsesc propria lor poveste în tot jocul de culori pe care-l  pun eu pe pânză.

Nu pot să spun că sunt pe deplin mulțumită de tot ce pictez, de multe ori sunt nemulțumită, sunt eu prea pretențioasă, sau poate acesta este farmecul abstractului.

AMK: Aș vrea să ne povestești despre colecția Ylem ce va fi expusă la Noaptea Designerilor ediția 2022. De ce Ylem? Ce tehnică ai folosit? Care crezi că va fi impactul asupra publicului?

AD: Referitor la Noaptea Designerilor și de ce colecția mea se numește Ylem...

Dacă Ylem se presupune a fi – substanța inițială ipotetică a universului din care provine toată materia, m-am gândit să denumesc și eu colecția mea – Ylem - ca fiind începutul universului meu în pictura decorativă.

Deși, este un început timid, sper să fiu oarecum apreciată de privitori. Îmi place să combin tehnicile. Dar aceste lucrări sunt printre primele mele picturi unde am folosit cuțitele pentru pictură și pensule.

AMK: Dacă ar fi să te caracterizezi în 3 cuvinte care ar fi acelea?

AD: Despre mine în trei cuvinte : emotivă, puternică și norocoasă.

AMK: Care este pictorul tău preferat?

AD: Îmi place să combin mai multe tehnici în pictură, dar, desigur, am una preferată și anume tehnica cu racleta inspirată fiind de Gerhard Richter. Am vizionat foarte multe videoclipuri cu această tehnică și vreau să experimentez și mai mult.

Vizionând picturile lui Gerhard Richter, am realizat similitudini în filozofia metodelor de a picta, precum meditația asupra tabloului, modificările lui nenumărate până la finalizare, diversitatea de stiluri și subiecte.

Lipsa sa deliberată de angajament față de o singură direcție stilistică a fost adesea citită ca un atac la ideologiile implicite încorporate în istoriile specifice ale picturii.    Aceasta este definiția tuturor tablourilor mele, cred că aici mă regăsesc și eu.

AMK: În afară de pictură ce altceva mai iubești să faci?

AD: În afară de pictură, îmi place teatrul, filmul și visez la o călătorie cu Orient Express.

AMK: Ce planuri de viitor ai pe termen scurt?

AD: Pentru viitor, intenționez să creez, cu mult curaj, o nouă colecție pe care s-o expun pe un site online. 

Alexandra Draghici

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
14

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Doamne, sunt atat de incantata ca am descoperit blogul tau! :)) Imi plac enorm lucrarile Alexandrei, felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *