Articole și interviuri

Maria Conisescu – consilier de imagine

Maria Conisescu




Felul în care ne îmbrăcăm, culorile pe care le alegem, accesoriile prin care ne evidențiem ținuta spun multe despre personalitatea noastră. Maria Conisescu, consilier vestimentar, are rolul de ajuta femeile să își găsească propriul stil, să se simtă bine în propriul trup indiferent de structura lui. Pasionată de design vestimentar va participa la Noaptea Designerilor ediția 2022 cu eșarfe franton în culorile celor 4 anotimpuri.

AnaMaria Kovalciuc - jurnalist independent

AnaMaria Kovalciuc: Cu ce te ocupai înainte de a deveni consultant de imagine?

Maria Conisescu: Înainte să devin consultant de imagine făceam project management, de altfel și acum îmbin activitatea de manager de proiect cu cea de consultant de imagine.

Sunt pasionată de modă, design și stil încă din adolescență. De la mama mea am învățat să cos haine. Foloseam tiparele din revista germană Burda Moden, apărută pe piața noastră la începutul anilor `90, perioadă în care eram adolescentă și doream să mă exprim prin stilul vestimentar propriu. Revista Burda Moden m-a inspirat și mi-a cultivat simțul stilului.

AMK: Ce anume a determinat dorința de schimbare a domeniului de activitate? A fost o schimbare ce a survenit în timp sau spontan?

MC: Dorința de a deveni consultant de stil a apărut din dorința de a urma pasiunea mea față de modă, design și stil. Această schimbare a survenit în timp, când mi-am dat seama că este mai mult decât o pasiune – este vocația mea. Și prin intermediul consultanței de stil pot să ajut femeile să își exprime personalitatea. Sunt helper de natură și primesc satisfacție când ajut femeile să se descopere cu ajutorul stilului. Ba chiar, mai mult, le fac să se simtă încrezătoare și confortabil în ceea ce poartă.

consilier vestimentar - Maria Conisescu

AMK: Cum a început colaborarea ta cu presa și cinematografia?

MC: Colaborarea cu show-ul on-line „Milionar pentru o zi” difuzat pe canalele social media Lifestyle Moldova a început în 2021. Am fost contactată în on-line de producătorul show-ului și după o scurtă discuție, în câteva zile am ajuns să filmăm prima ediție.

Am ajuns să mă ocup de costume pentru scurtmetrajul „Omul sărac și mâța curvă” regizat de tânăra Adriana Vasilcov, datorită recomandării unei colege. A fost o experiență inedită pentru că filmul a fost făcut pe timp de pandemie și cu un buget auster, iar costumele actorilor au fost selectate din garderoba părinților mei.

AMK: Care este profilul femeii de succes în opinia ta?

MC: O femeie de succes este mai întâi de toate o femeie care se cunoaște pe sine, își știe valoarea, este încrezătoare în forțele proprii, știe ce dorește și își urmează visele și aspirațiile.

AMK: Când nu ai proiecte în domeniul stilului, ce îți place să faci în timpul liber?

MC: Dacă nu am proiecte de colaborare în domeniul stilului, mi le creez eu. Îmi place să mă dezvolt. Sunt pasionată și de design-ul de interior, design-ul de grădini. Sunt atrasă de tot ce ține de frumos. Îmi place să petrec timpul în natură, să explorez locuri noi. Și mai sunt o devoratoare de evenimente culturale: expoziții de artă, spectacole, concerte.

AMK: La Noaptea Designerilor, vei expune eșarfe franton cu două fețe în culorile celor 4 anotimpuri. Cărui tip de public se adresează această colecție

MC: Această colecție se adresează femeilor care știu să aprecieze stilul, eleganța, rafinamentul și calitatea unui produs. Eșarfele sunt din mătase naturală, în culori vii, cu imprimeuri specifice fiecărui tip cromatic, precum cele 4 anotimpuri: PRIMĂVARA, VARA, TOAMNA și IARNA.

Avantajul acestui accesoriu este că poate fi purtat în mai multe moduri și la mai multe tipuri de ținute și stiluri.

Astfel, cu ajutorul eșarfei ținuta va deveni mai stilată și mai personalizată.

Este și un accesoriu care nu se demodează în timp, și publicul țintă  căruia i se adresează această colecție de eșarfe sunt femeile care doresc să își conceapă o garderobă sustenabilă.

Style for succesa

AMK: Aș vrea să ne povestești mai mult despre activitatea ta de stilist vestimentar. Ai creat chiar și un test cromatic pentru a-ți ajuta clientele să se raporteze la un anumit stil, însă ce presupune programul tău mai concret?

MC: Mi-am urmat pasiunea și în anul 2019 am făcut cursul de consultant de imagine la Image & Style Training Center din Chișinău, și cursul on-line de stilist personal la Scuola Italiana de Moda e Stile din Milano.

Am studiat nu doar la cursuri, dar și din cărțile de specialitate. Astfel, în baza cărtii Psihologia culorilor de autoarea britanică și specialistă de talie internațională în domeniul psihologiei aplicate a culorilor, Karen Haller, am adaptat un test cromatic prin intermediul căruia ajut clientele mele să își descopere personalitatea cromatică și să afle: paleta de culori care li se potrivește în vestimentație, machiaj și ca nuanță de păr, precum și stilul vestimentar care le reprezintă.

Descoperirea personalității cromatice este doar o parte din programul de consultanță de stil dezvoltat de mine și disponibil ca și curs online experiențial „Style 4 Success” lansat în 2021.

Timp de 4 saptamani participantele la curs află secretele stilului de succes. Cursul este structurat în 4 module, cei 4 S: Silueta, Stil, Șifonier, Succes. Conține informație teoretică, dar și sarcini practice pentru a aplica direct pe garderoba proprie cele învățate.

Astfel, cursantele află:

Tipul său de siluetă și modelele de haine care le avantajează

Personalitatea cromatică, culorile care li se potrivesc și cum să le asorteze armonios

Tipurile de stiluri și acele stiluri care le reprezintă

Principiile garderobei capsule: organizarea propriei garderobe sustenabile, care să servească nevoilor proprii și activităților zilnice, fără a cădea pradă trendurilor și curentului de fast-fashion

Principiile de formare a ținutelor stilate și asortarea accesoriilor.

La finalul cursului, participantele își reorganizează garderoba, astfel încât să obțină ținute ready-to-wear pentru diferite activități și ocazii. Piesele vestimentare și accesoriile din garderoba obținută în rezultatul cursului sunt cele prin care își exprima eu-l, iar aspectul exterior reflectă exact starea interioară.

Maria Conisescu

AMK: Apropos de teste și personalitate cromatică, ce stil ți se potrivește mai bine ție?

MC: Tipul meu cromatic este toamna. Mi se potrivesc culorile calde, precum frunzele multicolore din peisajele din toamnă:  aurii, ruginii, maro, grena, verde stins. Ca și accesorii prefer bijuterii din lemn, cu pietre naturale, din cupru sau bronz. Stilul în care mă simt liberă este boho, stilul hippie, cu imprimeuri etno sau vegetale, țesături naturale, croieli lejere.

AMK: Ce crezi că ar trebui schimbat la societatea în care trăiești când vine vorba de modă și stil, iar aici mă refer și la Republica Moldova și la România.

MC: Conștientizarea că stilul vestimentar este modalitatea prin care îți exprimi personalitatea și faptul că hainele și culorile pe care alegem să le purtăm nu sunt întâmplătoare, dar sunt un mod de a arăta lumii cine ești, ce simți.

Simțul estetic și cel al stilului se cultivă încă din copilărie.

Cred că ar fi benefică o campanie de informare a tinerelor despre istoria modei, tipurile de stiluri vestimentare, modalitatea de formare și accesorizare a ținutelor specifice ocaziilor, îngrijirea tenului și aplicarea machiajului specific vârstei. Astfel de întrebări apar la adolescente, iar mamele de multe ori nu știu cum să abordeze aceste subiecte sau nu au timp să o facă.

Dacă este vorba de domeniul profesional de stilism vestimentar și imagine personală, aici sunt multe lucruri de dezvoltat: includerea în nomenclatorul profesiilor, în cel al activităților economice, înființarea unei asociații de profesioniști care să asigure creșterea nivelului de calificare a consultanților.

AMK: Care sunt planurile tale de viitor?

MC: Îmi doresc să ajut cât mai multe femei să se descopere prin prisma stilului vestimentar, de aceea planific să fac versiunea înregistrată a cursului online Style 4 Success. De asemenea, planific să fac ghiduri scrise și tutoriale video despre asortarea culorilor în vestimentație, tipurile de siluetă și modelele de haine potrivite, modurile de a purta eșarfe și fulare, principiile de completare cu accesorii a ținutelor.

Legat de design-ul vestimentar, spre toamnă vreau să completez colecția cu poncho-uri care să fie disponibile în cele 4 palete cromatice și cu imprimeuri specifice fiecărui tip.

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
6

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *