Otilia Toma, arhitect și ilustrator de profesie, este omul ghiduș care are întotdeauna în plan idei creative ce țin de meseria ei. Deși este mamă de 3 minunății, și acest lucru îi ocupă majoritatea timpului, nu a încetat să se dedice arhitecturii și mai nou cărților ilustrate pentru copii.
(un interviu realizat de AnaMaria Kovalciuc)
AnaMaria Kovalciuc: Cum și când a început acest drum în lumea arhitecturii?
Otilia Toma: Încă din copilarie. Pe când eram clasa a I-a am mers la toate “cercurile” de activități pentru copii (așa se numeau pe atunci). La dans alergam în loc să dansez și îmi ridicam șosetele în timpul spectacolului, la teatru m-am bătut cu o colegă pe scenă, la kart am ieșit cu kart-ul din peisaj și m-am speriat îngrozitor, la muzică m-au pus să mimez cântarea. Abia când am ajuns la cercul de desen, am știut că acolo îmi voi dezvolta multe abilități. Mulțumesc pe această cale minunatei doamne profesor Sacerdoțeanu de la fostul cerc de arte plastice din Turnu Măgurele, care m-a ajutat să fac primii pași în lumea creației artistice!
AMK: Ești un arhitect de interior cu o activitate intensă și diversă. Care a fost cel mai greu proiect la care ai lucrat? Ce l-a făcut atât de special?
OT: M-am tot gândit și nu vă pot răspunde decât în felul următor: cu cât mai greu, cu atât mai mare provocarea și cu atât mai frumos rezultatul!
AMK: Cum a luat naștere proiectul Mițurica?
OT: Proiectul cărților cu Mițurica s-a născut întâmplător. Pe vremea când eu eram studentă la arhitectură am găsit pe stradă o pisicuță (pe care o mai am și acum după 15 ani). Chiar în acea perioadă am fost vizitată de mătușa mea prof. Mariana Rogoz Stratulat care m-a surprins plăcut realizând câteva versuri pentru copii inspirate de povestea mea și a pisicuței mele Mițurica.
Astfel am început să creez ilustrațiile pentru cărțile cu Mițurica.
AMK: Când lucrezi un personaj digital, care este procedeul? Cât timp îți ia pentru a crea o ilustrație?
OT: Când am început ilustrațiile mijloacele de exprimare digitale nu erau atât de avansate așa că totul începea de la o schiță de mână, realizată cu creionul pe hârtie. Urmau colaje din acuarelă pentru fundal pe care ulterior le scanam și le introduceam pe calculator pentru a le pagina. Acum lucrurile s-au schimbat destul de mult. Posibilitățile pe care le oferă un suport digital sunt extrem de bine venite în lumea artistică, părerea mea. Un program sau cum i-aș spune eu, o ustensilă digitala este doar un mijloc de exprimare ce ajută artistul să creeze arta la un alt nivel (valabil și în domeniul arhitecturii).
Ca timp lucrurile stau diferit pentru mine, deoarece cei mici mă întrerup destul de des. Cu toate acestea cărțile cu Mițurica le-am redesenat complet pe parcursul a două luni.
AMK: Care latură a activității tale profesionale te împlinește mai mult, arhitectura sau latura de ilustrator?
OT: Aici nu aș putea alege, însă pot spune că inițial am fost îndragostită de a desena orice și ulterior, undeva prin clasa a 5-a am descoperit desenul tehnic și am ales profesia de arhitect.
AMK: Ești mamă de 3 copii minunați și anteprenor, cum te împarți între cele două lumi?
OT: Momentan sunt mamă, antreprenoriatul l-am lăsat de-o parte pentru când voi ieși din concediul de creștere copil, undeva la anul pe vremea acesta. De aici și ideea de a mă reapuca de desen liber și de a relua ilustrarea cărților cu Mițurica. Astfel proiectul acesta a pornit când le citeam copiilor din cărți ilustrate, inspirat de ideea de a avea în biblioteca noastră și cărți pentru copii desenate de mama! Pentru că tot nu am mai lucrat la proiecte în această perioadă am îmbinat utilul cu plăcutul și am reluat ideea de a creea Ilustrații.
AMK: Cum îți încarci bateriile după o perioadă grea?
OT: Ca proaspătă mămică nu prea îmi permit acest lux. Însă am ajutoare și mă descurc. Oricât de greu ar fi nu mă pot opri din creație indiferent că există sau nu beneficii materiale.
AMK: Care sunt planurile de viitor?
OT: Deoarece întâmplător mi-am descoperit această pasiune, mi-aș dori foarte mult să reușesc să realizez cât mai multe Ilustrații pentru cărți de copii.
Și eu mă joc în timp ce desenez, iar la final ma bucur de ele precum un copil!
Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.
Ilustratiile sunt minunate! Felicitari!