Articole și interviuri

Alexandra Grigoroiu – puritatea și forța naturii transpusă în artă

Alexandra Grigoroiu

Alexandra Grigoroiu, artist plastic, redă frumusețile naturii în acuarelă. Învățător de profesie, mamă și soție, dedică o mare parte din timp artei și studiului naturii, fiindu-i recunoscută activitatea de-a lungul timpului cu premii internaționale (în Chicago, Japonia, Spania). Lucrările ei sunt minimaliste, însă poartă o încărcătură spirituală ce face să îți vibreze sufletul pe note înalte. 

un interviu realizat de AnaMaria Kovalciuc, jurnalist independent

AnaMaria Kovalciuc: Ești absolventă de ASE, ai făcut chiar și un master, ce te-a determinat să lași matematica, contabilitatea și cifrele exacte pentru artă?

Alexandra Grigoroiu: Este adevărat că educația pe care am primit-o, încă din copilărie, a urmat un parcurs în spiritul certitudinii, al siguranței. Și, perseverentă fiind, am dus totul către limita pragmatismului. Astfel, alegerea studiilor economice am făcut-o cu multă deschidere și ușurință. Consider că suma tuturor experiențelor a fost cea care m-a condus către artă, în definitiv către mine. Și spun asta pentru că, doar așa, am realizat că sensibilitatea era, de fapt, calitatea pe care încercam în mod constant să o ascund în spatele „cifrelor”. 

AMK: Pictezi în acuarelă, de ce ai ales această formă de exprimare?

AG: Încă de la primele tușe am descoperit cât de ușor și firesc pot fi traduse emoțiile mele în pictură. Pigmentul puternic, fluiditatea și transparența culorilor nu fac altceva decât să transpună cu naturalețe starea mea interioară. Astfel am învățat să transform trăirile în sursă de inspirație și fragilitatea în artă. Acuarela creează suspans până în ultima secundă în care se usucă și își ia o formă finală, oferindu-mi o experiență completă. Și, da! M-a cucerit iremediabil pentru că mă provoacă să rămân deschisă necunoscutului și să am încredere în acesta.

AMK: De ce ai ales să elogiezi natura în arta ta? 

AG: Mă fascinează eleganța pe care natura și-o păstrează în fața noastră, de la forma frunzelor, până la culorile aprinse ale florilor, unul dintre simbolurile pe care eu le folosesc, ca metafore ale feminității. Rezonează foarte bine cu emoțiile mele. De aceea îmi doresc să transmit prin picturile mele stările pe care natura mi le oferă, regăsind adeseori verdele ca zonă de echilibru.

AMK: Ai participat la multe expoziții, dar care dintre ele este cea de suflet și de ce?

AG: Dintre toate expozițiile la care am participat a fost într-adevăr, una foarte importantă, care a contat pentru parcursul meu artistic, și anume expoziția “In full bloom”- Chicago, în anul 2021. De fapt, a fost primul premiu pe care l-am obținut într-un concurs la care m-am înscris, fără a avea așteptări nerealiste, și asta mi-a validat cu ușurință intuiția, care îmi dădea constant semne că locul meu este în lumea artei.

AMK: Cum primește publicul picturile tale? 

AG: Arta decorativă, aceasta pe care eu o experimentez, în general nu lasă loc de interpretare, însă remarca pe care am primit-o la un moment dat, aceea că picturile mele par a alcătui un “atlas emoțional” m-a făcut să înțeleg că publicul este foarte receptiv la profunzimea ascunsă în spatele picturilor minimaliste pe care eu le realizez. De altfel, îmi place să observ impactul pe care lucrările mele îl au asupra oamenilor și senzațiile pe care acestea le oferă. Este un feedback de care orice artist are nevoie uneori. 

AMK: Ai expus atât în țară cât și în străinătate, există diferențe majore între școlile de artă? 

AG: Cred că este foarte important sā ai acces la un spațiu multicultural și să îți creezi conexiuni cu alți artiști, mentori, pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra mecanismelor artei. 

Această “atmosferă de lucru” am regăsit-o în comunitatea de artiști, curatori și reprezentanți ai galeriilor de artă, din care fac parte de câțiva ani, și anume Visual Artist Association din Marea Britanie. 

AMK: În anul 2022 ai primit Certificat pentru recunoaștere artistică, “La Pinacothèque”, Luxembourg. Aș vrea să ne povestești despre această experiență cât și despre premiile internaționale pe care le-ai luat de-a lungul timpului.

AG: Pentru un artist aflat într-o fază de debut, așa cum eram la momentul respectiv, recunoașterea artistică din partea unui juriu și a unui public cu standarde înalte, așa cum este cel al “La Pinacothèque”, Luxembourg, pentru lucrarea „Four seasons”, am primit-o ca pe un vot de încredere pentru ceea ce reușesc să creez. 

Încă din anul 2020, perioadă în care am început să pictez, am participat la mai multe expoziții și concursuri, obținând diverse premii. Și aș aminti aici Institutul Internațional al Acuarelei din Niigata, Japonia; Premiul I, la cocursul Dali’s Mustache, din Spania, cu o pictură reprezentând frunze de ginko; premiul de bronz în cadrul Superior Culture competitions, Hong Kong, tot pentru lucrarea (“Four seasons”).

De asemenea am avut publicate trei picturi monocromatice într-o publicație din capitala Belgiei, anume Bruxelles Art Vue. „Airy”,una dintre aceste lucrări, exprimă puterea de a demonstra culoarea chiar și atunci când crezi că aceasta nu există.

AMK: Cum te împarți între cele doua lumi, cea de învățător și cea de pictor?

AG: Până să conștientizez faptul că pictura este ceea ce mă împlinește cu adevărat, am învățat să simt culorile și să mă bucur de acestea prin ochii, sufletul și mâinile copiilor. Sunt două planuri care se îmbină perfect. Până la urmă pictura este o joacă…o joacă ce nu ține cont de vârstă. Și faptul că pot forma generații de copii cu o gândire deschisă, se datorează în mare parte acestei pasiuni, care aduce cu sine o responsabilitate foarte mare și în același timp mă răsplătește cu o satisfacție pe măsură.

Dar, înainte de a fi un bun profesor pentru sute de copii, îmi doresc să fiu acel model de care fiica mea, Ana, are nevoie la vârsta ei. 

Alexandra si Ana Grigoroiu

AMK: Cum te relaxezi? Ce îți place să faci în timpul liber? 

AG: Îmi place să petrec timp de calitate alături de familia mea. Și, cu toate acestea, reușesc să-mi iau un răgaz doar pentru mine. Astfel, mă regăsesc de multe ori cufundată printre cărți, citind, și asta pentru că sunt în căutare de frumos; călătorind pentru că îmi place să colecționez momente cărora să le dau un sens și o culoare. În același timp îmi place să fiu înconjurată de oameni, pentru că îmi dau o stare de bine. Și, nu în ultimul rând, pentru introspecție, aleg să petrec câteva clipe doar cu mine însămi.

AMK: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește pictura? 

AG: Îmi propun ca arta mea să ajungă mai aproape de public prin numeroasele expoziții la care am ales să particip. De asemenea îmi doresc să pun în lumină noi valențe ale acuarelei în colaborările și proiectele pe care le am deja în lucru.

follow Alexandra on

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
1

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *