Filme

Eugen Raportoru – artist plastic

101964647_3203775542978402_5818251836359966720_n

Pe o scară spiralată, chiar la ultimul etaj, într-o clădire istorică aflată în inima Bucureștiului, pătrundem în universul magic al pictorului Eugen Raportoru.

Aproape întotdeauna înconjurat de prieteni, frați sau novici, maestrul își crează operele în mirosul plăcut, ușor halucinogen al terebentinei, într-o ambianță boemă. Pereții poartă zecile de picturi, restul fiind în expoziții în țară sau streinătate, ca o mărturie a fertilității sale creatoare. Culorile sumbre, uneori monocrome, o atmosferă apăsătoare, un București vechi - dar nou, lumini și umbre, natură statică, ar reprezenta la o primă vedere arta lui Raportoru. Însă ea ascunde un adevărat univers! Fiecare element reprezintă o stare sufletească, un sentiment, o simțire... care rămân în sufletul privitorului pentru totdeauna.

Absolvent al Facultății de Arte Plastice București, cu nota 10, Master în ART UNAP, doctorand, se simte un OM împlinit, însă noi îl numim ARTISTUL COMPLET.

Arta lui a ajuns până la Vatican în 2004 într-o expoziție de pictură contemporană, la Ambasada Română din Stockholm în 2005, dar și în Elveția, Suedia, Franța, Anglia, Germania, Italia, Olanda, Spania, SUA, Canada în colecții particulare. În țară a început să expună de la vârsta de 14 ani pe când își făcea ucenicia în atelierele marilor artiști plastici Corneliu Baba și Mihai Cismaru. Însă expozițiile de suflet au rămas de la Galeria Simeza din 2004 (eveniment curatoriat de maestrul Marcel Bunea) sau cea de la Parlamentul României din ianuarie 2016. 

Eugen Raportoru nu are copii, însă are o altă mare bucurie pe care i-a dăruit-o Dumnezeu, și anume harul de a crea capodopere. Lucrări care i-au făcut deja numele nemuritor.

Întrebat despre muza sa inspiratoare, maestrul mărturisește că toți cei care îi calcă pragul pot fi muzele sale. 

Arta lui Raportoru nu se povestește, trebuie să se vadă... să se simtă... pentru că picturile lui Eugen Raportoru șochează, încântă, obsedează!...

(Master AnaMaria Kovalciuc, regizor art.)


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Specify Facebook App ID and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Facebook Login to work

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *