Cum a luat naștere povestea aceasta frumoasă Silver Craft?
Silver Craft a luat naștere legat de ceva dramatic. Pe atunci eram barman într-un club din centrul istoric și eram foarte pasionat de ceea ce făceam.
În octombrie 2015 forțat de împrejurări, din cauza evenimentului nefericit din Colectiv, clubul s-a închis iar eu am rămas fără loc de muncă. Forțat de împrejurări am avut o perioadă de reflecție, eu cu mine și cu „ce fac acum?”. Se poate spune că a fost și un pic de panică la mijloc... Aveam senzația că nu pot face altceva.
Nu-mi plac schimbările și în general sunt foarte fidel meseriei. Eram în impas. Apoi, să pot pune o virgulă, mi-am reamintit că mai știu să fac și altceva cu mâinile în afară de a învârti sticle în spatele barului. Așa a apărut dorința de a face o schimbare... m-am reinventat.
Mi-am adus aminte, că liceul pe care l-am terminat are profil de bijuterie. Și că sunt chiar calificat în această meserie. Ba mai mult... eu fiind un tip extrem de atent la detalii, chiar s-ar putea să-mi placă să fac asta!
Am început o colaborare cu sora mea care are un ONG și am participat la evenimentele ei, unde susțineam atelierul de brățări împletite. Așa am câștigat încredere și am mers mai departe. Am făcut primele investiții în argint și am început „să mă joc” cu imaginația. Am cunoscut și alți artiști cu care am colaborat și care au contribuit la dezvoltarea mea profesională.
Am început să experimentez tot felul de modele și să le adaptez evenimentelor și nevoilor oamenilor. Fiecare model are o poveste care la rândul ei, poate susține o altă poveste de viață.
Cum v-ați format echipa?
Am pornit în doi, eu plus iubita mea. Când avem volum de muncă și evenimente la care trebuie să participăm implicăm membrii familiei plus prieteni, un cerc restrâns de persoane care apreciază handmade-ul în adevăratul sens al cuvântului.
Cum vă împărțiți sarcinile?
Pe partea de creație, idei sau stil mă sfătuiesc cu partenera mea de viață iar pe partea practică încerc să mă descurc.
Ne-ar fi plăcut să vă putem vizita în atelier însa pentru că timpul este scurt și se apropie marele eveniment expozițional Noaptea Designerilor și pentru că cititorii noștri sunt curioși, ca de altfel și noi, aș vrea să ne povestiți cum creați aceste bijuterii? Care este procedeul?
Atelierul nostru este pe un colț de cameră, momentan... Visăm la un atelier de sine stătător. Lucrăm acasă, iar procedeul este unul simplu, atelierul fiind utilat modest cu minimul de necesar pentru a realiza anumite bijuterii. Încep cu partea de imaginație, compun idea în minte, fac o mică schiță apoi trec la pregătirea metalului. Modelele unicat le realizez direct în metal sculptând până la forma dorită iar pentru serie, unicatul este multiplicat prin turnare cu ceară pierdută.
Care este publicul țintă căruia va adresați?
Ne adresăm oricărei persoane care îndrăznește să fie unică prin stilul său. Oricărei persoane care are curajul sau dorința de a sparge barierele convenționalului.
Din ce vă inspirați?
Viața de zi cu zi este o foarte bogată sursă de inspirație. Nu cred că ceva poate să egaleze această sursă.
De ce ați ales argintul ca manieră de exprimare?
Este cel mai curat metal. Este un metal care spune o poveste în sine... Este metalul care se mulează perfect pe nevoile oamenilor. Nu întâmplător, argintul este cel mai mare dușman al virușilor. Obiectele noastre nu numai că sunt bijuterii, dar sunt și talismane care țin virusul la distață. Apoi, este o preferință din copilarie, personal mi se pare că oferă o eleganță aparte plus că este mult mai accesibil ca preț.
Noaptea Designerilor este primul eveniment expozițional la care participați sau ați mai experimentat acest gen de manifestări?
Deși suntem la început am participat la câteva evenimente și târguri, pe viitor sperăm să fim prezenți la cât mai multe.
Cum v-a afectat marea problemă globală și anume pandemia?
Ca pentru majoritatea din domeniul artistic ne-a lovit financiar dar... în acelasi timp ne-a motivat pe partea de creație. Ne-am dat seama că avem nevoie de mai multă implicare pe partea de online, drept urmare avem site-ul în lucru în acest moment.
Unde vă vedeți afacerea peste 3 ani?
Timpul este relativ... Iar pentru un artist se numără altfel.
Să fim sănătoși peste 3 ani, să scăpăm de coviduț și toate se vor așeza așa cum are nevoie fiecare.
Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.
[…] Vezi interviul original aici […]