Articole și interviuri

Laura Moisa – despre stil și bucuria de a crea bijuterii

Laura Moisa



Laura Moisa este femeia inspirație. Femeia pe care o admiri pentru reușitele pe plan profesional, femeia pe care o admiri pentru felul în care se îmbracă și își accesorizează ținuta, femeia pe care o admiri pentru atitudine.

Laura este un influencer în zona modei și stilului vestimentar, artist bijutier și anteprenor, ce sprijină societatea, preponderent feminină, prin programul Atitudine prin Vestimentație și Accesorii.

Și pentru că Laura este femeia puternică ce vede doar partea partea pozitivă a vieții, în  perioada pandemiei a fondat mica afacere de suflet Allegra Jewelry Collection ce are o ascensiune rapidă și sigură, făcând-o remarcată chiar și în Milano, capitala modei!

 un interviu de AnaMaria Kovalciuc - jurnalist independent 

AnaMaria Kovalciuc: Cum era viața ta înainte de a începe să creezi bijuterie contemporană? La ce domeniu profesional ai renunțat și ce anume a declanșat această dorință de schimbare?

 

Laura Moisa: Lucram în domeniul medical. De fapt, lucrez în continuare. Am o firmă de import și distribuție de produse medicale, împreună cu un prieten.

Dar, întotdeauna mi-am dorit să creez artă. Am creat de-a lungul anilor mai multe proiecte de design interior – pentru familie, prieteni, birourile noastre. Doar din plăcere. Am făcut cursuri de design interior, pictură, desen. Îmi spuneam că aș vrea doar să fac cafeaua într-un mediu unde lucrează artiști, numai ca să îi simt, să îi văd cum gândesc, cum vorbesc, cum interacționează, cum se mișcă. Să îi simt aproape. Să respir același aer cu ei.

La un moment dat, cautam niște accesorii pentru o ținută. Într-un magazin de la care cumpăram diverse mărunțișuri, am găsit o punguță cu mărgele și accesorii amestecate, pe care vânzătoarea nu își găsea timp să le organizeze pe categorii, și am întrebat-o dacă le vinde așa. S-a uitat ciudat la mine, dar mi-a spus că le poate cântări și mi le poate vinde. Așa că am ajuns cu ele acasă, le-am răsturnat pe canapea și mi s-a părut că am primit cel mai frumos cadou. Fiecare mărgică mi se părea o minune și aveam senzația că mi s-a deschis o ușă către ceva fenomenal. Nu știam încă ce, dar vibram toată.

Așa, am început să creez bijuterii pentru mine, apoi pentru prieteni, pentru familie. Le făceam pe toate cu așa multă plăcere și puneam atâta suflet în ele... Așa pun și acum.

La începutul pandemiei, când afacerile mergeau foarte încet, cu momente lungi de inactivitate, mi-am zis că, dacă atunci nu încep, atunci nu mai încep niciodată. Fără să spun nimănui, m-am apucat să gândesc afacerea asta, cu tot ce însemna ea: firmă, site, bancă, modalități de plată, curieri. Fiica mea m-a văzut într-o zi că făceam mai multe coliere cu același model. Și mi-a spus: „Văd că ești serioasă cu treaba asta. Am să te ajut!” Ea mi-a făcut fotografii pentru produse, le-a prelucrat, și în noiembrie 2021, am lansat site-ul cu emoții fantastic de mari, dar cu un entuziasm pe care nu l-am mai simțit niciodată până atunci.

accesorii bijuterie

AMK: Știu că ai urmat cursuri de stil cu Alin Gălățescu. Această formare a venit din nevoi personale sau ai dorit o atestare în domeniu?

 

LM: În primul rând am vrut să am cunoștințele de bază pentru activitatea de stilist. Și am considerat că Alin Gălățescu este cel mai potrivit pentru asta. Am învățat foarte multe. Nu poți să te bazezi doar pe instinct. Plus că oamenii au nevoie să aibă încredere că ceea ce recomanzi se bazează pe niște cunoștințe. Nu doar pe impresii.

 

AMK: Ce anume te-a determinat să îți dorești să devii un influencer în domeniul modei feminine?

 

LM: Ideea cu consilierea de stil a venit de la o prietenă, care m-a susținut și mă susține în continuare de fiecare dată când am îndoieli. Ea mi-a spus că admiră felul în care eu mă afișez și că aș fi foarte pricepută să fac o astfel de activitate. Mi s-a părut ciudată propunerea ei, dar după ce m-am gândit, am zis că da, pot să o fac. Acum, după ce am început, pot să spun atât: îmi vine atât de ușor să fac acest lucru, de parcă este o a doua natură. Îmi iau un timp să cunosc femeia din fața mea, să o înțeleg cât mai mult posibil, iar apoi ideile îmi vin pe bandă rulantă. Iar programul pe care l-am creat are niște etape care mi se par exact ceea ce și-ar dori o femeie care vrea o transformare completă a ei. Ca și când ar fi o vedetă.

AMK: Cât de grea este sarcina de consilier de vestimentație și stil? Cele care apelează la acest tip de programe acceptă ușor schimbarea sau este o muncă de Sisif unde până la urmă apar rezultate?

 

LM: Este și ușoară, dar și foarte grea. Ușoară – pentru că îmi vin foarte ușor ideile legate de ce s-ar potrivi unei persoane. Foarte grea – pentru că depinzi de timpul pe care îl poate aloca persoana pe care o consiliezi să treacă prin etapele programului. Și durează cu mult mai mult decât te așteptai. Legat de cât de ușor acceptă o femeie propunerile – toate femeile cu care am lucrat până acum au primit niște sugestii pe care nu ar fi avut curaj să le încerce singure, însă au fost atât de impresionate de propunerile mele, că au avut curaj să le încerce, iar rezultatele le-au făcut să se simtă ca niște prințese. Ca și când și-au dorit mereu așa ceva, dar nu au știut. Oricum, nu fac nimic fără acordul lor.

 

AMK: Revenind la prima dragoste - bijuteria, când creezi, ce anume te inspiră?

 

LM: În primul rând, natura: când găsesc pietre sau bucăți de lemn cu forme interesante, mă gândesc la ce modele aș putea crea din ele. Și – inițial mă gândeam că doar eu le-aș putea purta, dar am avut surpriza că au fost admirate și cumpărate!

Când lucrez cu materiale specifice pentru bijuterii, ideile îmi vin instinctiv. Uneori mă bag în pat noaptea și îmi vine câte o idee. Mă dau jos și o desenez, ca să nu o uit până dimineața. Alteori dictează nevoie de asortare cu o ținută, cerințele clientelor, etc.

De curând lucrez în argint, iar inspirația este tot natura, formele fluide. Mă gândesc intens și studiez continuu metodele tehnice prin care aș putea realiza o bijuterie. Este o experiență extrem de intensă. O simt cu tot corpul. Am visat într-o noapte o metodă de montare pentru o bijuterie din argint. Dar momentul când lucrez este ceva ireal. Parcă fiecare lucru iese pentru că vrea să iasă – extrem de natural. Parcă mâinile lucrează singure iar ideile nu se mai termină.

AMK: Care a fost cea mai mare provocare în procesul de creație al unei bijuterii? Ne poți povesti o întâmplare inedită din atelierul tău?

 

LM: Provocări sunt mereu. Pentru că una este să ai o idee, alta este să găsești și metodele prin care să o poți realiza. Dacă mă apuc să fac o bijuterie și nu îmi place cum a ieșit, o desfac și trec la alta. Nu fac niciodată ceva care să nu îmi placă în primul rând mie.

Cele mai frumoase momente sunt cele în care realizez o bijuterie pentru fiica mea, iar ea este încântată de ce a ieșit. Este cea mai mare recunoaștere.

AMK: Care a fost cea mai mare provocare în procesul de creație al unei bijuterii? Ne poți povesti o întâmplare inedită din atelierul tău?

 

LM: Provocări sunt mereu. Pentru că una este să ai o idee, alta este să găsești și metodele prin care să o poți realiza. Dacă mă apuc să fac o bijuterie și nu îmi place cum a ieșit, o desfac și trec la alta. Nu fac niciodată ceva care să nu îmi placă în primul rând mie.

Cele mai frumoase momente sunt cele în care realizez o bijuterie pentru fiica mea, iar ea este încântată de ce a ieșit. Este cea mai mare recunoaștere.

bijuterie contemporana - autor Laura Moisa

AMK: Îți urmăresc cu interes contul de social media și am văzut că fiecare bijuterie vine cu o poveste. Schimbă acest fapt percepția publicului asupra produsului? Reușește să capteze atenția și interesul în altă măsură decât o simplă postare?

 

LM: Da. Este o mare diferență! Una este pui o etichetă și un preț, alta este să spui povestea din spatele realizării produsului, sau povestea pietrei cu care este realizată bijuteria, ori poate trăirile mele. Se crează o legătură cu persoana care mă urmărește. Începe să mă cunoască, să înțeleagă faptul că bijuteriile pe care le creez au o energie aparte. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să mi se spună că bijuteriile le dau o stare de bine, sau le fac să se simtă speciale. Este incredibil să primești asemenea cuvinte!

bijuterie contemporana - autor Laura Moisa

AMK: Care a fost cea mai mare reușită de până acum?

 

LM: Că am fost remarcată de o mare companie din Milano care organizează Milano Jewelry Week care mi-a propus să particip la acest eveniment. Și tot ei m-au susținut pentru apariția în revista de bijuterii Huessers din Milano și pe platforma de promovare Overjewels.

O altă reușită este faptul că am ajuns să urmez cursurile școlii de bijuterie Assamblage, școală la care profesori sunt David Sandu și Andreia Gabriela Popescu. Mai mult, dorința mea de a lucra în apropierea unor artiști s-a împlinit, întru-cât, pentru un timp, atelierul meu s-a mutat la Assamblage și îi am aproape de mine zilnic.

bijuterie contemporana - autor Laura Moisa

AMK: Ce crezi că ar trebui schimbat la această societate când vine vorba de modă și stil?

 

LM: Multe! În primul rând, femeile ar trebui să pună mai mult preț pe felul în care arată. Pentru că asta le schimbă atitudinea și încrederea în ele. Dacă te uiți pe stradă vei vedea, în marea majoritate, femei dar și bărbați, care se îmbracă cu ce nimeresc, în grabă, pentru că... nu contează. Ba contează! Oamenii au tendința să spună că nu este momentul acum, că nu vor să investească în felul în care arată, că oricum nu se uită nimeni. Ba da, se uită! Și, dacă nu acum, atunci când?

În al doilea rând, dacă femeile ar învăța să cumpere nu doar pentru că le place un obiect vestimentar (care va ajunge depozitat în dulap pentru caănu va știi cu ce să îl asorteze, dar l-a cumpărat pentru că i-a plăcut...) ci să achiziționeze piese de bază pe care să știe exact în ce context le pot purta și cu ce, ar cheltui cu mult mai puțini bani și ar arăta de fiecare dată perfect.

bijuterie contemporana - autor Laura Moisa

AMK: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește brand-ul Allegra Jewelry dar și drumul tău în domeniul stilului?

 LM: Îmi doresc să mă perfecționez și să învăț continuu, pentru că nu am stare și trebuie mereu să mai învăț ceva. Îmi doresc să expun bijuteriile pe care le creez în expoziții din țară ș din întreaga lume. Îmi doresc să gravitez în această lume a artei, să mă las inspirată și să inspir la rândul meu. Îmi doresc să mă las purtată de inspirație așa cum vine ea și asta să fac toată viața.

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
114

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *