Articole și interviuri

Oana Goran și universul marochinăriei

oana 2Lumea creatorilor de hand-made este foarte colorată și frumoasă, totodată plină de provocări și satisfacții. 

De multe ori pasiunea devine o mică afacere de suflet fără de care artizanul se simte incomplet. Pentru creator, hand-made-ul reprezintă acel colț de relaxare și fericire după job, o transpunere a gândurilor și creativității în realitate. 

Oana Butulan, fondatoarea brand-ului Creații din piele by Oana, este mama și soția jovială, anteprenorul care a ascultat glasul propriului suflet și a ales să se manifeste în arta marochinăriei. Este adepta slow fashion și a accesoriilor utile. Fiecare creație este multifuncțională, adaptată nevoilor omului modern. Creațiile ei le puteți găsi în magazine din mediul on-line cât și la diferite târguri.


AnaMaria Kovalciuc: Buna Oana! Pentru început vrem să ne povestești când și cum a început drumul tău pe calea antreprenoriatului? De ce ai ales marochinăria? 

Oana Butulan: Buna tuturor! Brand-ul sufletului meu Creații din piele by Oana s-a născut acum vreo 5 ani când am început să îmi confecționez singură mici bijuterii din piele - doar pentru mine zeci de brățări și coliere din piele naturală! Din copilărie am fost un spirit creativ, dar pasiunea pentru marochinărie s-a născut mai mult din curiozitate și pentru că pielea naturală este un material tare fain și durabil din care pot realiza multe produse utile și practice. Am urmat cursuri de croitorie și marochinărie, cursuri de cromatica culorilor, am încercat multe tehnici și am învățat constant. Cu fiecare curs în parte interesul pentru aceasta meserie a crescut. Prin cromatica folosită și design încerc să aduc bucurie celor care aleg ca accesorii creațiile mele.

AMK: Dacă ar fi să te întorci în timp la prima ta creație, care a fost aceea și cum a decurs procedeul de manufactură? 

OB: Oh, a fost o zi memorabilă! Primisem de la soțul meu cadou o rochie superbă crem cu flori de mac. În partea de sus era atât de simplă încât îmi trebuia un colier cu mac, ceva asortabil cu imprimeul. Am vrut musai să îmbrac rochia aceea a doua zi la birou asa că am petrecut mare parte din noapte căutând pe internet diverse tehnici pentru a confecționa un colier. Bucăți de piele naturală aveam prin casă, colierul l-am lipit cu adeziv și în final am făcut senzație. Am primit atâtea laude pentru colier… nu pentru rochiță, încât m-am apucat de „meșterit’’ diverse accesorii din piele.

primul produs realizat

AMK: Cum alegi culorile în creațiile tale? Ții cont de trendurile setate de Asociația Caus și Compania Pantone sau preferi să te impui pe piață cu propriile inspirații? 

OB: În general aleg nuanțe cât mai colorate, produsele mele inspiră bucurie. Dar foarte important, toate creațiile mele trebuie să fie practice, acesta este motto-ul meu, modelele se nasc din necesitatea de a simplifica viața cotidiană și de a utiliza accesorii cât mai practice și durabile. Încerc să mă impun pe piață cu propriile creații fără a ține seama de tendințe.

AMK: Când creezi un model nou de geantă sau bijuterie din piele, de unde vine inspirația? 


OB: Cum precizam mai devreme inspirația vine din nevoia de a purta ceva practic, apoi mă gândesc la culori, formă. Primul gând - ce îmi trebuie, pentru ce vreau să folosesc produsul? De cele mai multe ori trebuie să fie multifuncțional. 

Nu de puține ori un produs a fost rezultatul propriilor nevoi, gen „am nevoie de ceva în care să pun cheile și telefonul dar să mă pot juca în parc cu copilul fără să port geanta după mine”… și așa a rezultat portofelul cu buzunar de telefon și baretă, să îl port la încheietura mâinii. În acest mod reușesc să îmi organizez toate accesoriile în geantă, la birou chiar și acasă.

AMK: Brand-ul tău, Creatii din piele by Oana este strâns legat de Amintiri Tradiționale. Cum a început această colaborare și ce v-a apropiat? 


OB: În primul rând de Irina mă leagă o lungă și foarte frumoasă prietenie, apoi cumva drumurile noastre s-au intersectat în lumea hand-made, ea făcând broderie iar eu articole din piele. Am colaborat frumos și am realizat împreună câteva produse din piele cu broderie manuală. Amintiri Tradiționale a devenit proiectul nostru comun pentru care lucrăm cu atâta pasiune. 

AMK: Sunteți o familie de anteprenori, soțul tău fiind artizan berar, cum arată o zi obișnuită din viața voastră? Cum reușiți să gestionați timpul, să vă împărțiți între job full time și familie. 

OB: Suntem o echipă pe cinste, într-adevăr amândoi cu job full-time și în puținul timp liber fiecare cu pasiunea lui eu cu produsele din piele iar soțul cu berea artizanală. Nu este ușor dar satisfacția rezultatului merită. Ne susținem reciproc iar comunicarea este cheia, avem un program bine stabilit pentru că înainte de toate suntem părinți, apoi job, casa, hobby.

AMK: Dacă ai putea schimba ceva în trecutul tău de anteprenor care ar fi acel lucru? 


OB: Nu cred că aș schimba ceva din trecut și nici nu aș grăbi lucrurile în viitor. În zona hand-made cu precădere și în arta marochinăriei lucrurile se întamplă încet și sigur, evoluăm constant iar oamenii apreciază asta. Privind în urmă constat cât de mult am avansat cu tehnica și produsele. 


AMK: Care este pasul următor în cariera ta? 


OB: Sunt încă la început de drum iar acest meșteșug rămâne momentan la stadiul de hobby, mai am multe de învățat și realizat însă evident că visez cu ochii deschiși la ziua în care voi avea propria fabricuță cu articole din piele.

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
1

S-ar putea să-ți placă și...