Articole și interviuri

Valentina Cziko – bijutierul cotidianului

IMG_0506

Valentina Cziko este artistul bijutier aflat într-o permanentă căutare a perfecțiunii. Cursurile absolvite la Școala de Bijuterie Contemporană au ajutat-o să își șlefuiască talentul și să devină o îmblânzitoare la propriu a metalelor prețioase. 

Se lasă  inspirată de cotidian, de mediul înconjurător, filtrează prin propriul suflet informația și o transpune în artă purtabilă. Fiecare bijuterie spune o poveste... o poveste a artistului bijutier sau chiar a ta.

Metalul în mâinile ei magice devine maleabil și prinde formele dorite pentru ca fiecare piesă să te surprindă prin formă, culoare și combinație de metale.

AnaMaria Kovalciuc: Când și cum ai descoperit abilitatea de a lucra metalul?


Valentina Cziko: Acum cinci ani, prietena mea A. mi-a arătat ce inel delicat își cumpărase. Firicelul de aur ce întruchipa secțiunea unei trestii arăta minunat și venea cu o poveste și semnătură: A.P. Creatoarea, Andreia Popescu nu crează doar bijuterii, ci își povestește în metal și pietre prețioase sufletul. Asta m-a atras de fapt, cum gândul și emoția pot fi transpuse în aur, argint și pietre prețioase, ca în povești. A. s-a gândit că și eu aș putea să creez povești în metale prețioase și mi-a sugerat să o întâlnesc pe Andreia,  care  m-a invitat la Assamblage unde avea atelierul și unde profesa alături de David Sandu. Atmosfera pe care am găsit-o la Școala de Bijuterie Contemporană m-a convins să urmez cursurile, care m-au ajutat să transpun în metal experiențe și emoții, pentru că orice bijuterie începe în gând, în suflet, în emoție. Nu e un drum ușor sau simplu, dar în final, pas cu pas,  experiențele și ideile se materializează în forme palpabile, purtabile.


AMK: Ai renunțat la vechiul job pentru a te dedica bijuteriei contemporane sau merg în paralel?


VC: Prima pasiune a fost istoria, așa că am absolvit în Chișinău Facultatea de Istorie și Științe Politice. La venirea în România mi s-a părut firesc să continui studiile la Facultatea de Drept. Cred că în fiecare etapă a vieții mă redescopăr învățând ceva nou.  Oportunitatea de a învăța să creez bijuterii mă ajută să mă redescopăr creativ, să mă bucur de fiecare temă propusă pentru bijuterii ca de o temă de dezvoltare personală. Orice colecție vine cu o perspectivă aparte asupra vieții și relațiilor, astfel încât concepția și realizarea unei piese noi mă ajută să privesc mai adânc în interior, să îmi pun întrebări despre mine, despre relații, despre viață.


AMK: De unde vine inspirația când începi o nouă colecție?

VC: Inspirația este pretutindeni în jurul meu: natura (colecția „Algele”), relațiile (colecția “Măști”), emoțiile (colecția „Fear of the unknown”), totul trece printr-un filtru și se concretizează într-o reprezentare nouă. Trăind clipa prezentă cu un ochi atent, o surprind în diverse feluri ce mă marchează. E tare interesant să creez și ceva nou din ceva vechi, o piesă adusă de client pentru a-i da o nouă viață, o nouă valență, mai potrivită cu momentul prezent. Muza mea este atentă aici și acum, la ce ne-a făcut să fim astăzi așa cum suntem, cu bune și mai puțin bune, mai trage cu ochiul și în viitor, la ce dorim să devenim, la cum dorim să devenim.

AMK: Care a fost cea mai mare provocare de când ai început să lucrezi în metal? 

VC: Provocarea cea mai mare a fost lucrul cu diferite metale concomitent, care se comportă diferit, au puncte de topire diferite, durități diferite, ca și oamenii. Știi cum să îi tratezi pe fiecare însă în grup trebuie să ții cont de fiecare, nu îi poți trata la fel. Când cred că mi-am însușit o tehnică și mă relaxez, atunci se întâmplă ceva neașteptat. Uneori trebuie să o iau de la capăt însă alteori, rezultatul cel nou mă ghidează să finalizez proiectul în mod neașteptat, să îmi schimb planul. Uneori provocarea este în planul ideilor. De la realizarea unui inel în forma de melc numai din metal, am colaborat cu clienta și am obținut un inel cu perlă, un melc hazliu care era de fapt ceea ce își dorea.


AMK: Cum iau naștere bijuteriile tale? Care este procedeul? (pentru că majoritatea celor care poartă bijuterii realizate manual ne întrebăm ce se petrece în atelier în spatele ușilor închise).


VC: Metode de lucru în bijuteria contemporană sunt multe, le descopăr treptat. Pentru colecția „Măști” am combinat tehnica traforării, a texturării și nituirii, pentru a reda aspectul tridimensional al bijuteriei.  Pentru colecție „Molima” am folosit mulajul florilor de orhidee cu forma virusului printat 3D, pe care le-am sudat și finisat în final.  Pentru curioși și interesați fotografiez uneori etapele realizării, e uimitor să vezi prin câte faze trece o bijuterie, de la idee, în care discuți despre forme, culori și finisaje, pana le realizezi efectiv. Nu toate curg ușor până la final, sunt forme care te provoacă, te trimit înapoi la etapa inițială, fiecare formă are personalitatea și capriciile ei.

AMK: Care este metalul preferat de lucru și de ce?

VC: Îmi plac toate metalele! Nu-mi place monotonia, îmi plac culorile, de aceea lucrez cu mai multe metale. Cuprul poate capătă culorile curcubeului dacă e atins cu flacăra la intensități diferite. Argintul este accesibil și poate fi negru, gri mat, gri lucios și alb. Iar aurul e un spectacol! În funcție de ce vreau să exprim folosesc unul dintre ele sau o combinație, în funcție de complexitatea ideii sau nuanța emoției. Uneori o piatră determină alegerea metalului, cere o anumită nuanță sau textură.


AMK: Noua colecție este inspirată de pandemie... Cum te-a afectat pe plan profesional și personal marea problema globală?


VC: Personajul principal al colecției este un virus, pe care am ținut să-l pun în evidență cu ajutorul pietrelor fațetate. În bijuteria mea virusul este acroșat de un organism, un plămân perforat, lipsit de aer. „Molima” este colecția care șochează. Dar poate acesta este mesajul cu care trebuie să rămânem, de a pune natura pe primul loc, de a nu mai abuza de ea, de noi, până la epuizare, să înțelegem că trebuie să trăim într-un echilibru. Poate că echilibrul interior este soluția care ne poate ajuta să ne micșorăm temerile, anxietățile. Fiecare culoare a pietrelor reprezintă de fapt contribuția fiecăruia la propriul echilibru, contracarând astfel fricile – pe care trebuie să ni le cunoaștem, asumăm, prelucrăm.


AMK: Dacă ai alege o colecție care să îți fie ambasador, colecția care vorbește despre omul Valentina Cziko, care ar fi aceea? 

VC: Elena Stan spune: „Sunt miliarde de oameni pe planetă, dar nici un duplicat. Așa de mult a iubit Dumnezeu Omul, și ce creator desăvârșit este! Nu plagiază, nu multiplică, nu trișează, ci pune la baza operei sale infinita iubire, înțelepciune, îndemânare și măiestrie artistică! Atunci de ce  să se răzvrătească opera, împotriva celui care a zămislit-o ?!” În fiecare piesă de a mea o să găsești o parte din personalitatea mea, din temele care mă preocupă în acea perioadă.


AMK: Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește cariera de artist bijutier?


VC: Îmi doresc să continui să descopăr tainele bijuteriei moderne, să îmi însușesc cât mai multe tehnici, să evoluez ca om, ca bijutier.

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
1

S-ar putea să-ți placă și...