Articole și interviuri

Ada Cioba – artist bijutier

IMG_20200404_170247-02


Ada Cioba este un artist bijutier care transformă sentimentele în opere de artă purtabile: precum bijuteriile statement sau de logodnă. Stilul adoptat sunt formele asimetrice, neregulate inspirate din natură sau propriile sentimente. Rezultatul muncii ei este bijuteria contemporană pentru femeia puternică, dar sensibilă și delicată.

un interviu de AnaMaria Kovalciuc

AnaMaria Kovalciuc: Când ai simțit că ești atrasă de bijuteria contemporană și cum a început această aventură frumoasă în lumea artei? Pentru că și bijuteria contemporană este o nouă formă de exprimare a frumosului. 

Ada Cioba: Am fost pasionată de bijuterie încă de mică, când petreceam ore întregi înșirând mărgele și făcând bijuterii din diferite materiale naturale. Apoi, acum 8 ani am făcut un curs de bijuterie și din acel moment am știut că asta e ceea ce îmi doresc să fac. Cred că, în primul rând, creez bijuterii pentru că îmi place procesul în sine. Sunt, pur și simplu, fascinată de metal și de modelarea lui. 

AMK: Ce tehnică folosești în crearea bijuteriilor și care este stilul preferat?

AC: Lucrez manual toate piesele, folosind unelte tradiționale și diferite tehnici mai mult sau mai puțin cunoscute, dintre care multe experimentale. Pentru mine, este o joacă, o exprimare liberă a emoțiilor, a ideilor.  Vreau să cred că am reușit în acest timp să-mi creez propriul stil, unul organic, în care pun în valoare frumusețea metalului, în primul rând, creând piese unicat.

AMK: Care este sursa principală de inspirație atunci când făurești o nouă bijuterie?

AC: Sursa de inspirație depinde de lucrarea pe care o fac. Depinde dacă e o piesă dintr-o colecție proprie sau o bijuterie pentru cineva anume. Cred că împlinirea cea mai mare vine din a crea bijuterii care spun o poveste și care devin piese de artă purtabile.

IMG_82941593269851301 (1)

AMK: Creezi bijuterie de logodnă cât și verighete. Care este diferența din punct de vedere emoțional al unui artist bijutier între a crea o bijuterie statement/contemporană și cea de căsătorie. 

AC: Lucrez și verighete, inele de logodnă și mă simt mereu onorată când cineva alege să lucrez piese care vor face parte din viața lor mereu. În acest moment, doresc să fac ceva care să se muleze perfect pe ceea ce-și doresc și-mi place să aflu cât mai multe detalii personale. Când lucrez la piese statement îmi las pur și simplu imaginația să zburde, mă joc cu metalul. Știu că nimic nu e greșit, astfel încât de cele mai multe ori ajung să creez ceva total diferit față de ce plănuiam inițial și sunt fascinată mereu de rezultatul final.

AMK: Ai participat până acum la expoziții sau galerii de artă cu bijuteriile pe care le creezi?

AC: Am participat la mai multe evenimente legate de bijuterie, dar încă nu am expus într-o galerie de artă.

AMK: Crezi că locul bijuteriei contemporane este în galerii de artă sau muzee?

AC: Cred că bijuteria contemporană ar trebui să fie peste tot. De la muzee, la magazine de design, dar mai ales să fie purtate. Mi-a plăcut mereu să creez bijuterii practice, fie ele masive, care să poată fi purtate cu ușurință.

AMK: Aș vrea să ne povestești despre prima bijuterie creată, cea care nu se uită niciodată... Cum arăta? Ce te-a inspirat?  Cum ți s-a părut procesul de creație?

AC: Prima bijuterie creată vreodată a fost un inel texturat, cu o piatră Onix, ușor asimetric, pe care ulterior i l-am dăruit mamei mele. Acum, uitându-mă înapoi în timp, îmi dau seama că am știut de la început, într-un fel, stilul pe care vreau să-l adopt, creez, deoarece îmi plac aceleași lucruri - texturile, formele neregulate, ușor asimetrice.

AMK: Ai o colecție de suflet care vorbește despre artistul bijutier Ada Cioba?

AC: Mi-e greu să aleg o colecție preferată, toate fac parte din mine în aceeași măsură. Deși sursa lor de inspirație a fost mereu alta, de la emoții la natură.

inCollage_20211222_175150925-01

AMK: Ai o colecție de suflet care vorbește despre artistul bijutier Ada Cioba?

AC: Mi-e greu să aleg o colecție preferată, toate fac parte din mine în aceeași măsură. Deși sursa lor de inspirație a fost mereu alta, de la emoții la natură.

AMK: Cum este omul Ada Cioba? Ce îți place? Ce detești?

AC: Omul din spatele bijuteriilor e o persoană simplă, care se bucură din lucrurile mici, îndrăgostit de natură, creativ și spontan - trăsături care se reflectă și în ceea ce creez. Detest monotonia, detest să fac lucruri repetitive și mă plictisesc ușor. Din acest motiv, piesele pe care le creez sunt foarte personale și unicate.

AMK: Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește cariera de artist bijutier?

AC: Nu am un anumit plan de viitor în momentul de față. Iubesc atât de tare ceea ce fac încât știu că-mi doresc să fac asta toată viața. Mi-aș dori extrem de tare să pot călătorii și să creez în același timp. Lucrez la a pune cap la cap tot ce e nevoie încât să fac acest vis să devină realitate.

follow Ada Cioba on

Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.

Spread the news
3

S-ar putea să-ți placă și...