Cătălina Uatu, artist plastic și profesor la Liceul Teoretic Benjamin Franklin și la Liceul Teoretic Nichita Stănescu, reprezintă femeia modernă în arta contemporană. Lucrările ei sunt puternice și îndrăznețe, menite să determine privitorul să găsească sensuri ce sunt criptate. Cu fiecare lucrare izvorâtă din sufletul artistei găsim noi fațete ale artei moderne. Tehnicile sunt multiple, dacă anumite lucrări sunt inspirate de școala impresionistă a lui Monet, altele sunt futuriste, minimaliste, reinterpretări ale clasicilor români precum lucrarea „Sărutul” de Brancuși.
(un interviu realizat de AnaMaria Kovalciuc, jurnalist independent)
AnaMaria Kovalciuc: Când și cum a început această frumoasă poveste în lumea artelor vizuale ?
Cătălina Uatu: Povestea carierei mele artistice se construiește acum la maturitate, după ce bineînțeles am urmat pașii clasici ai unei copilarii dominate de pasiunea pentru cărțile de colorat, atât de frumos ilustrate și pe care le consumam cu multă acuratețe. Am urmat Liceul de Artă ,,Hariclea Darclee’’ din Brăila, secția Scenografie, apoi Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, promoția 2006. Debutul artistic a avut loc în acest an, 2023, în cadrul Expoziției internaționale ,,Valul grecesc’’ de la Biblioteca Națională a României, în luna martie, urmată de participarea la Expoziția internațională ,,La sombra de Don Quijote’’ din Monovar - Spania, cu lucrarea ,,Călătoria lui Don Quijote’’, în luna iunie. Ultimul eveniment la care am paticipat în această vară a fost Expoziția internațională de grup organizată la Galeria oficială din Balcic, unde am expus alături de alți artiști români consacrați, ,,Balchik, the way you are’’ eveniment organizat de Ioana și Dan Tudor Truică.
AMK: Femeia artist are un rol bine determinat în societatea românească ? Cum este ea privită ?
CU: Femeia artist, în opinia mea, este mai mult o ,,curiozitate”, un exemplar rar, rafinat, intangibil și greu de descifrat. Consider că femeia artist este privită cu admirație, dar în același timp cu neîncredere…. Și spun acest lucru, prin prisma faptului că nu sunt mulți ,,cunoscători” în artă, din păcate. Iar accentul ar trebui mutat treptat spre cât mai multe proiecte culturale și artistice care să apropie publicul de grupul acesta ,,select” din care facem parte, noi artistele plastice din România actuală.
Fiecare femeie este o poveste, cu atât mai mult o femeie artist, care pentru a reuși să se afirme în mediul artistic contemporan trebuie să transmită calitatea și forta operei sale marelui public.
AMK: Este publicul roman instruit în a înțelege arta ?
CU: Aici intervine partea delicată. Cine este publicul și cine formează gustul estetic al publicului, dar mai ales al tinerei generații?! În calitate de artist plastic și profesor, misiunea mea este dublă și la fel de importanta. Ca profesor de Arte Vizuale am responsabilitatea de a forma și de a educa elevii în a ști să diferențieze în primul rând opera de artă de multitudinea de kitsch-uri cu care suntem bombardați. Totodată, legătura cu spațiul muzeal, cu evenimentele culturale, expoziții …intră tot în sarcina profesorului de Artă Vizuală, care reprezintă un model pentru aceștia.
Rolul meu ca artist contemporan este să atrag privirile și să le las pentru o clipă să se odihnească peste operele mele, în speranța că mulți se vor bucura de liniștea și claritatea acestora, în timp ce alți spectatori se vor regăsi pe sine, înt-o altă formă.
Publicul din România, din punctul meu de vedere se situează departe de ceea ce înseamnă act artistic, încă mai avem multe trepte de urcat pe plan cultural… însă, cel puțin în marile orașe ale țării observ din ce în ce mai multe evenimente la care participă din ce în ce mai multe persoane. Însă fără educație formală, în școală și fără o strategie pe termen lung de formare a tinerilor, va fi aproape imposibil să ,,ridicăm” nivelul de cultură în România.
AMK: De unde vine inspirația? După ce anume te ghidezi când vine vorba de actul creator?
CU: Pictura mea are o logică izvorâtă din impulsurile mele creatoare, agresive, spontane. Nu țin cont de regulile de compoziție plastică în mod clasic, ,,matematic’’, totul se întamplă în mod aparent spontan. Dacă ar fi să îmi caracterizez în acest moment pictura, aș spune că este un cumul de sentimente profunde pe care le dezvălui puțin celorlalți. Însă doar o mică parte…
Pictura mea este cartea mea de vizită. Aș putea susține această afirmație prin vizualizarea operelor mele de artă pe care le consider trepte ale evoluției proprii pe plan spiritual. Fiecare tablou reprezintă o etapă sau un moment reprezentativ din viață. Uneori subconstientul lucrează atât de bine, în favoarea mea, deoarece în fața unei pânze albe de multe ori simt o forță interioară care mă determină să scot la lumină cele mai intense trăiri, cărora altfel nu le-aș da glas!
În fața unei pânze albe mă simt puternică, pentru că știu că ceea ce voi crea va fi unic, original și va transmite viziunea asupra lumii mele. Spun ,,lumea mea’’ deoarece artistul prin definiție este ,,o lume în sine’’.
Curajul meu, ca al oricărui artist este de a se expune pe sine, așa cum este, în fața unui public iubitor de frumos sau în formare! Curajul de a se exprima liber, nu prin cuvinte, atunci când vorbim de pictură, ci prin forme, culori, simboluri.
AMK: Dacă ai putea face o definiție modernă a artistului, care ar fi aceea ?
CU: A fi artist înseamnă a fi omul timpului tău, al prezentului. Unii redau realitățile sociale, culturale, alții se redau pe sine, iar acest lucru înseamna foarte mult curaj.
AMK: Vorbește-ne despre o lucrare reprezentativă pentru artistul Cătălina Uatu…
CU: Lucrarea numită „Libertate”. Este povestea unui tablou care să susțină ,,femeia moderna’’ sau femeia ,,actuală’’. A fost expus în cadrul Bucharest ART Exhibition #2 de la Muzeul Național al Literaturii Române, eveniment organizat de Anonymo Muza. Dacă te întrebi ce este ,,Libertatea’’? Este nu doar o operă de artă, este o stare interioară de descătușare , chiar dacă lanțul este de aur, aspirăm spre lumina soarelui, spre fericirea de a evolua spiritual și de a deveni o ființă deplină precum cercul. Libertatea de a alege, de a străluci! Libertatea sunt EU.
Dacă ți-a plăcut interviul poți sprijini ONG-ul Anonymo Muza donând 5, 10 sau 50 RON în contul RO22RNCB0072129669300001, deschis la BCR (titular cont Asociația Anonymo Muza), CUI 30763659.